2019-10-21 11:55:45

Dani zahvalnosti za plodove Zemlje

U tjednu od 14. listopada 2019. do 18. listopada 2019. glavna tema nam je hrana, a poseban naglasak je na kruhu i jabukama. Tim smo povodom na nastavnim satima svih predmeta govorili, pjevali, vježbali ili slikali na temelju dogovorene teme tjedna. U ponedjeljak smo zaključili da bacamo puno hrane te donijeli odluku da budemo pribrani i odgovorni u kupnji jer ponekad kupnja artikala na akcijskim cijenama u konačnici i nije baš takva. Dokazali smo to na satu matematike ili prateći domenu Podatci, statistika i vjerojatnost iz novoga kurikuluma jer dok sve podatke prebrojimo (prijevoz, količina, datum uporabe), takva kupnja nije uvijek potrebna.

Dana 16. listopada 2019. održali smo integrirani dan povodom Dana kruha u nekoliko dijelova: prva dva nastavna sata imali smo Prirodu i društvo i Hrvatski jezik, a zatim radionicu „Iskoristimo stari kruh“. U njoj su sudjelovali vjeroučitelj Igor Bregovec i knjižničarka Nikolina Ferenčević. Vjeroučitelj je ponovio potrebu da svaki dan budemo zahvalni na kruhu i hrani jer to nemaju svi ljudi te objasnio zašto se kruh spominje u molitvama i kako je mukotrpan rad potreban da od sjemenke nastane kruh. Nakon toga održali smo radionicu u dva dijela. Prvi dio sastojao se od stvaranja krušnih mrvica od starog kruha. Učenici su upoznali više načina stvaranja mrvica od istrganog kruha: mrvljenje prstima, mrvljenje u vrećici te lupkanje valjkom, zatim  mrvljenje valjanjem te mrvljenje u sjeckalici. Krušne smo mrvice pakirali u papirnate vrećice. Nakon toga smo kruh star dva-tri dana istrgali u komadiće te zalili mlijekom i ostavili da se smjesa sjedini. Knjižničarka nam je za to vrijeme čitala pjesmice o kruhu, otpjevali smo pjesme o jeseni i pokazivali pokrete koje radi pekar dok priprema sve za pečenje kruha. Vratili smo se oblikovanju knedlički: smjesu smo podijelili pa u nju dodali nasjeckano peršinovo lišće, kockice slanine i žličicu Vegete. Oblikovali smo malu štrucu, zamotali u alu-foliju i zapamtili način pripreme za jelo (kuhanje u vodi, hlađenje i rezanje). Sutradan će uslijediti izvješće o dojmu degustacije vlastitog uratka. Krušne mrvice i knedličke učenici su ponijeli kućama u vlastite kuhinje. U petak ćemo se počastiti okruglicama s jabukama povodom Dana jabuka koji obilježavamo 20. listopada.

Na kraju današnjeg dana jednoglasno smo donijeli odluku da iz razredne kasice uplatimo dva kruha u akciji „Kruh za poslije“ u pekarnicama grada jer smo uočili da trebamo pomagati drugima vodeći se riječima narodne poslovice: „Dao mu je kruh u ruke!“

 

                                                                                   Učenici i učiteljica PŠ Terezino Polje


Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje